Finansiel leasing - Hvad er finansiel leasing?

Finansiel leasing er en aftale, hvor man får brugsretten til et produkt i en længere periode, mod at betale en fast månedlig ydelse.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Det kan ses som en form for lån, hvor de faste månedlige ydelser kan betragtes som en fast afbetaling. Det er derfor nærmere køb end leje af produktet. Finansiel leasing er især populært til finansiering af biler, ejendomme og lignende.

Hvordan fungerer finansiel leasing?

Leasing ses af mange som det samme som at låne, men sådan står der ikke til når det kommer til finansiel leasing. Leaser du en bil ved brug af finansiel leasing, betragtes det mere som om du ejer bilen, end du lejer den. Hver måned skal du betale leasingydelse af bilen, som fungerer ligesom et afdrag. Yderligere skal du også betale en del af registreringsafgiften. 

Finansiel leasing minder meget om, at du køber bilen på afbetaling, og derfor i princippet ejer bilen. Når leasingaftalen er slut, vil du ved finansiel leasing også skulle overtage bilen, eller henvise til en anden der kan købe den. Dette er også den faktor, der adskiller finansiel leasing og operationel leasing

Hvad er forskellen på finansiel og operationel leasing?

Forskellen mellem finansiel leasing og operationel leasing ligger i praktisk set i ejerforholdet samt ansvarsområderne. Er der tale om operationel leasing, betragtes du som lejer af bilen, og hvis der er tale om finansiel leasing, betrages du som ejer af bilen.

Dette betyder også, at du som finansiel leasingtager, både har mere ansvar for bilen og hvad det indebærer, men også mere frihed, sammenlignet med operationel leasing.

Hvad indebærer operationel leasing?

Ved operationel leasing, er det typisk forhandleren eller leasingselskabet, der betaler for service til bilen, sørger for forsikring, betaler for dækskifte osv.. Yderligere har du som leasingtager også typisk en kilometerbegrænsning på 15.000 årligt. 

Disse omkostninger medregnes i den månedlige pris for operationel leasing. 

Hvad indebærer finansiel leasing?

Benytter du derimod finansiel leasing, skal du selv betale for sådan noget som service, dækskifte og forsikringer. Tilgengæld er der typisk ingen begrænsning for hvor mange kilometer bilen må køre, og den månedlige ydelse er typisk også lavere, end ved operationel leasing. 

Der er altså fordele og ulemper ved begge leasingtyper, alt efter hvad der er vigtigt for dig. 

Fra et virksomhedsperspektiv er det også værd at bemærke, at når det kommer til bogføring, skal operationel leasing bogføres under driftsomkostninger, da der er tale om leje af et produkt. Da finansiel leasing kan ses som afbetaling af et produkt, skal det bogføres under aktiver

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage