Indtjeningsevne - Hvad er en indtjeningsevne?

Indtjeningsevnen er en beregning, der viser, hvor stor en del af din omsætning, der ender ud i et overskud.

Hold styr på din virksomheds overskud og omsætning med Billy Regnskabsprogram

Når man driver virksomhed er det utrolig vigtigt, at man har styr på alle sine tal i regnskabet. Hvis der ikke er styr på regnskabet, kan man heller ikke vide, hvad ens omsætning er på og herunder, om der bliver genereret et overskud eller ej.

Hold styr på din indtjening med indtjeningsevne

Som virksomhed er du underlagt at lave en eller anden form for regnskab. Det er både ift. Skat og moms men i særlig grad også for dig selv, der skal have styr på økonomien i det. Der findes mange forskellige nøgletal, der er gode at beregne og analysere løbende. 

Hertil er det en virkelig god idé at beregne indtjeningsevnen. Det er en måde, hvorpå du kan se, hvor stor en andel af din omsætning, der ender i et overskud. Det giver en rigtig gode ide om, hvor meget du laver af overskud, og dermed kan trække ud til dig selv eller investere i virksomheden.

Det giver et godt indblik i, om du egentlig tjener nok penge på de produkter eller ydelser, som du sælger. Gør du ikke det, kan det være en god ide at kigge ind i virksomheden og se på, hvad der kan justeres. Så kan det være, at du har for mange udgifter, eller at din pris måske skal øges.

Beregn indtjeningsevne

Der er ikke én specifik måde at beregne indtjeningsevnen på, men der er dog flere af de essentielle nøgletal, der kan give dig et bedre billede af, hvordan din virksomhed tjener penge. Du kan bruge dækningsgraden, overskudsgraden og bruttoavanceprocenten.

Det er en god ide at beregne disse tal løbende gennem din virksomheds levetid, så du ved, om det går den rigtige eller forkerte vej med din indtjening. Har du mulighed for at snakke med andre i din brance om, hvordan deres tal ser ud, kan det også være en god ide.

En måde som du kan få et indblik i din indtjeningsevne er, at du kan beregne overskudsgraden. Den beregner du ved at tage: Resultat før finansielle omkostninger og dividere den med nettoomsætningen. Så får du det tal, der viser hvor stor en del af din omsætning, der giver dig et overskud.

Sådan gør du din indtjeningsevne bedre

Hvis du har fundet ud af, at det ikke er en stor nok del af din omsætning, der genererer et overskud, så er der ting, som du kan gøre. Hvad du kan gøre afhænger lidt af, hvilken type virksomhed, som du driver.

Driver du en produktionsvirksomhed, kan det være en god ide og se på, om nogle led af produktionen kan skrues ned. Ofte kan det være små justeringer gennem hele produktionen, der kan gøre en stor forskel.

Driver du en servicevirksomhed, kan det være, at du skal sætte dine priser en smule op, således at omsætningen bliver højere. Er du en handelsvirksomhed så kan det være, at det kan give mening at forhandle nogle priser på de varer, som du indkøber. 

Lige meget hvad er det en god idé at se alle ens indtægter og udgifter i gennem. Er der nogen udgifter, der kan skæres ned? Er der andre indtægter der kan øges? Begge dele kan være med til at gøre, at du kan få et større overskud i din virksomhed.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage