Kontoplan - Hvad er en kontoplan?

En kontoplan er et værktøj der kan give en oversigt over samtlige konti som en virksomhed anvender. 

Med Billy Regnskabsprogram kan du nemt holde styr på din virksomheds konti. Prøv Billy gratis.

Kontoplanen er opdelt i en resultatopgørelse og en balance, der samlet giver et overblik over virksomhedens økonomi. En kontoplan gør det f.eks. muligt at opdele de forskellige former for udgifter virksomheden har, så du kan se hvad der går til hvad. 

Hvordan er en kontoplan opbygget?

Kontoplanen er bygget op af virksomhedens forskellige konti, som er delt ind i kategorier. Det kan eksempelvis være “rejseomkostninger”. Her vil der typisk være konti for benzin, leasing af bil, flybilletter, hotel osv..

Under de enkelte kategorier skal de enkelte konti også have en label med et mere specifikt navn. Et eksempel kunne være “flybilletter”. Her skal der så kun være posteringer for flybilletter. De forskellige konti skal hver især have et nummer, som indikerer hvor i kontoplanen de ligger.

Er der krav til udarbejdelse af kontoplan?

Det er ifølge bogføringsloven et krav, at du som virksomhed udarbejder en hensigtsmæssig kontoplan. Dog er det op til virksomheden selv, hvordan denne kontoplan skal opbygges samt hvad den skal indeholde.

Minimumskravet til din virksomheds kontoplan, er at den indeholder virksomhedens indgående moms, også kaldet købsmoms, og udgående moms, også kaldet salgsmoms. Udover dette bør du udarbejde din  kontoplan, så den matcher din virksomheds behov. 

Hvem bruger kontoplaner?

Det vil typisk være virksomheder som benytter sig af en kontoplan i forbindelse med bogføringen. Der kan eksempelvis være tale om alt lige fra handelsvirksomheder til virksomheder, som beskæftiger sig med udlejningsejendomme, eller i princippet alle andre typer virksomheder, lige meget hvad de beskæftiger sig med. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage