Hvad er omsætningsaktiver?

Da omsætningsaktiver er en form for aktiver, kan vi starte med at definere, hvad et aktiv er.

Aktiver i sig selv er en værdi i virksomheden, noget der kan omregnes til penge og kan blive en del af en virksomheds indtjening. Det kan for eksempel være produkter der er til salg, interiør, produktionsmaskiner, computere. Sådanne ting er alt sammen aktiver.

Omsætningsaktiver er aktiver som hurtigt kan blive solgt - normalt inden for et år. Man taler ofte om, at omsætningsaktiver hurtigt kan omsættes til et aktiv. Ofte er omsætningsaktiver en del af varekredsløbet, hvilket gør det til en vare, som hurtigt kan sælges og på den måde kommer ind i salgsoversigten som en indtjening.

Hvordan adskiller omsætningsaktiver sig fra andre aktiver?

Det er netop det, at omsætningsaktiver har en kortere levetid end andre aktiver, der gør dem specielle. Altså det, at disse aktiver ofte bliver omsat i løbet af et år er det der gør forskellen.

Aktiver generelt og herunder også omsætningsaktiver er en positiv beholdning af værdier i virksomheden.

Hvad kan et omsætningsaktiv være?

Det er svært at sætte en begrænsning på, hvad omsætningsaktiver kan være, da det er meget afhængigt af virksomheden og dens branche. Men nogle generelle guidelines er:

penge, som andre skylder dig
penge som ligger i din kassebeholdning og som ikke er talt op
varer, som endnu ikke er solgt

Disse tre ting er klassiske eksempler på omsætningsaktiver, men der findes mange andre. Egentlig er det lettest at tænke på, om aktivet er let at omsætte til likvider - altså kontanter på bankkontoen inden for et år.

Hvad bruger jeg omsætningsaktiver til?

Omsætningsaktiver er egentlig penge, som du gerne skal have ind i din virksomhed. Så enten får du solgt de varer, du har liggende, kræver skyldige beløb ind eller får opgjort kassen. Eller noget fjerde, som giver kontanter i virksomheden.

Der er selvfølgelig mange andre måder at bruge omsætningsaktiverne på, end de måder nævnt her. Det kommer an på, hvad virksomheden laver og branchen. Hvis du er i tvivl, er det altid en god ide at rådføre sig med en revisor.

Hvad er så anlægsaktiver?

Anlægsaktiver er det modsatte af omsætningsaktiver. Det er aktiver, som bliver indkøbt med den intention at opbevare det længe - i hvert fald længere end et år. Det kan være møblement til kontoret, interiør, produktionsmaskiner, alarmer. Den slags man heller ikke sælger igen med det samme.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage