7 tips: Sådan ansøger du om lån til opstart af virksomhed

Dato:27. juli 2021
Læsetid:8 minutter

Der kan komme mange udgifter ved opstart af virksomhed. Du skal blandt andet betale for at din virksomhed får et CVR-nummer, NemID til erhverv og måske have en hjemmeside - og det er blot for at nævne få af de mange udgifter, du skal have for øje. 

Du skal derfor være forberedt på, at du måske får brug for en form for finansiering som fx. et banklån i starten, indtil din virksomhed kan begynde at tjene penge ind.

Forarbejde er altafgørende i enhver ansøgningsproces, hvis du vil øge dine chancer for at få din ansøgning godkendt. Banklån er ingen undtagelse. 

Vi har samlet 7 tips til, hvordan du står stærkt fra start, når du skal ansøge om et banklån. 

Tip 1: Undersøg lånemuligheder for din virksomhedstype

Sæt dig godt ind i hvilken type virksomhed, du vil starte. Det har nemlig betydning for hvilken type lån, du skal søge om. 

Langt de fleste vælger at starte en enkeltmandsvirksomhed, fordi det både er det letteste og billigste. Hvis du er i tvivl om hvilken type, du skal starte, kan du søge hjælp til opstart af virksomhed.

Enkeltmandsvirksomhed:

Med en enkeltmandsvirksomhed hæfter du personligt for din virksomheds formue. Det betyder helt konkret, at du finansierer for din virksomheds økonomi via din privatøkonomi. 

Når du vil starte en enkeltmandsvirksomhed, skal du ansøge om et privatlån til erhvervsformål. Her vil din privatøkonomi være udgangspunktet for, om du bliver godkendt til lånet eller ej. Står du fx på RKI eller i Debitor Registret, vil du være dårligere stillet til at få godkendt et lån. 

Selskab:

Stifter du et selskab, skal du ansøge om et erhvervslån uden sikkerhed. Her vil lånet blive optaget gennem dit CVR-nummer, så du kan afdrage lånet via din virksomhedskonto. 

Det er sværere at få et erhvervslån end et privatlån. Her skal du kunne fremlægge et årsregnskab, hvilket din nye virksomhed ofte ikke har.

For de fleste vil det derfor give mening at starte ud med at låne penge fra ens netværk eller at starte ud som enkeltmandsvirksomhed, hvor det er nemmere end at give din virksomhed lån. 

Du kan også forsøge med at få en kassekredit til din virksomhed, så længe du kan bevise, at du har en god indtjening. 

Tip 2: Læg et realistisk budget 

Udregn hvor mange penge, du har brug for ved opstart af virksomhed. Der kan være stor forskel på, hvor mange penge du skal bruge, afhængigt af hvilken virksomhed du starter op. 

Du skal fx bruge flere penge, hvis du skal have en fysisk butik, hvor du skal betale husleje, end hvis du sælger konsulentydelser fra dit hjemmekontor. 

Et etableringsbudget og et likviditetsbudget vil hjælpe dig godt på vej. I dit etableringsbudget skriver du ned, hvor mange udgifter du har i forbindelse med opstart af din virksomhed. I dit likviditetsbudget skal du udregne, hvor meget du skal bruge, både engangs- og faste udgifter, for at vedligeholde din forretning, efter du har startet din virksomhed. 

Ud fra dine budgetter vil du også kunne udregne, hvor meget du realistisk set kan afdrage med om måneden, så du ikke sætter dig selv i en uheldig situation overfor banken. 

Bonus tip: Overvej, om der er områder, hvor du kan spare i starten. Der kan være fordele og ulemper ved at spare, men du kan fx overveje, om du skal have et mindre varelager, undvære et kontor i opstartsperioden eller du kan nøjes med en Facebook-side frem for en hjemmeside i startfasen. 

 

Tip 3: Undersøg andre finanseringsmuligheder

Det kan være svært at få godkendt et lån, når du starter en ny virksomhed. I en kreditvurdering vil du nemlig tilhøre højrisikogruppen for at gå konkurs. 

Det er derfor en god idé at undersøge andre finansieringsmuligheder, inden du ansøger om et lån hos banken. Det er også tilfældet, hvis du alligevel vil ansøge om et banklån, da du i så fald allerede vil have en opsparing at gøre godt med.

Her er nogle bud på andre finanseringsmuligheder:

Privat lån til virksomhed

Ønsker du at låne penge af din egen lomme til din virksomhed? Så er det muligt, så længe lånet sker på vegne af dig som virksomhedsejer. Det er også det, man kalder for en kommerciel låneaftale.

Med en kommerciel låneaftale skal der laves en låneaftale på lige fod med andre lån. Helt konkret betyder det, at der skal udarbejdes en juridisk aftale, som beskriver lånets vilkår med renter, afdrag og hvem, der hæfter for gælden i tilfælde af konkurs. 

Låneaftalen er med til at sikre dine vilkår som privatperson, når du låner til din virksomhed. Er I fx flere ejere af virksomheden, og starter den op sammen, kan aftalen være med til at sikre, at begge parter kan stille ansvaret for tilbagebetaling af lånet på virksomhedens vegne. Det er især smart i opstartsfasen, når risikoen for at gå konkurs er på sit allerhøjeste. I kan blive bedt om at stille sikkerhed for de penge i låner, således at banken kan få deres penge retur, hvis i går konkurs.

Dit personlige netværk

I mange tilfælde kan dit personlige netværk være til stor hjælp, når du skal låne penge til at starte din egen virksomhed. Faktisk er der mange, der går til deres eget netværk, før de overhovedet overvejer at gå til banken. 

Med et lån gennem dit netværk kan du sandsynligvis slippe for dyre renter, men du skal også passe på. Penge i mellem venner, bekendte og familie kan hurtigt belaste jeres forhold, hvis du ikke sørger for at lave en klar skriftlig aftale om, hvordan du betaler pengene tilbage. 

Offentlige institutioner

Der er heldigvis mange offentlige institutioner, der vil hjælpe nye iværksættere som dig. Det kan blandt andet være gennem økonomisk støtte til fx tilskud, lån og garantier. Det kalder man også for iværksætterstøtte.

Med iværksætterstøtte står du også stærkere i din sag overfor banken. Her viser du nemlig, at andre har tillid og troværdighed til din forretningsidé, siden de har lyst til at hjælpe med at finansiere din virksomhed, hvilket kan give dem incitament til dit lån. 

Dog er det ikke alle brancher, der har adgang til offentlig finansiering og kan låne dig penge, og her kan ansøgningsprocessen også være en lang affære. 

Crowdfunding 

Med crowdfunding hjælper privatpersoner dig med at finansiere din virksomhed. Det kan fx være gennem en donation eller et lån. Gevinsten for dem plejer at være en ydelse, du betaler tilbage senere hen eller aktieandel i din virksomhed. 

Der findes forskellige hjemmesider, hvor du kan ansøge om crowdfunding.  Her vil der ofte være en del potentielle investorer, som også er klar til at give dig værdifuld feedback på din forretningsidé. 

Derudover kan crowdfunding også hjælpe dig med at skabe synlighed af din virksomhed, når du pitcher din forretningsidé. Det er en stor fordel, når du har en ny virksomhed og gerne vil have din gode ide ud til de første kunder i biksen. 

Der er dog mange om buddet, og derfor skal du sørge for at din forretningsidé skiller sig ud blandt mængden. Her skal du være klar på at lægge en del arbejde i at præsentere din nye virksomhed knivskarpt, så andre forstår det. 

Læs mere:Lav en forretningsplan: Gratis forretningsplan skabelon og guide

Sådan ansøger du om et banklån

Når du har gjort forarbejdet og lagt et budget for dine indtægter og udgifter ud fra vores 3 tips, er du klar til at ansøge om et banklån, der skal give din virksomhed finansiering. 

Her er 3 trin til at komme i gang:

Trin 1: Undersøg banker og sparekasser

Der findes mange forskellige banker og sparekasser derude, hvor du kan ansøge om et banklån til din virksomhed. 

Det er derfor en god idé, at du undersøger, hvad de hver især tilbyder og udregner samlede omkostninger for lånet.

Først og fremmest skal du undersøge, om lånet er bindende. Er det tilfældet, vil du ikke kunne tjekke op på lånekontrakten og betingelserne efterfølgende. Det er ikke en god idé, da din økonomiske situation kan ændre sig fra det ene øjeblik til det andet, når du starter en ny virksomhed. 

Derudover skal du undersøge prisen for oprettelse af lånet, og om lånet har en bindingsperiode. Det kan også variere fra bank til bank, hvilket kan gøre prisen på lånet højere nogle steder end andre. 

Der kan også være forskel i prisen på renterne og afdragsperioden. Gå altid efter den laveste rente, men husk også at afdragsperioden ikke skal være for lang, da det bliver dyrere for dig i sidste ende.  

Trin 2: Tag kontakt og ansøg

Kom i gang med at kontakte de banker og sparekasser, du er interesseret i. I nogle tilfælde vil du først få tilstrækkeligt med information om banklånet, efter du har taget kontakt. 

Det er altid godt at have forskellige valgmuligheder, så du kan vælge netop det lån, der passer bedst til dit behov. 

En god tommelfingerregel er, at du skal ansøge om et banklån hos minimum 3 forskellige. Så øger du også din mulighed for at få godkendt et banklån i det hele taget.  

 

Trin 3: Kom i gang med at forhandle 

Er du så heldig, at der er flere banker, der vil tilbyde dig et lån? Så skal du nu finde din indre forhandler frem. Du vil i mange tilfælde være i stand til at forhandle dig frem til bedre lånevilkår med dine argumenter i orden. 

Du kan blandt andet forhandle om rentevilkårene eller et slag ned i prisen på gebyrer for lånet. 

Men husk, at du skal holde dig langt væk fra låneudbydere uden autorisation. Du løber i forvejen en risiko ved at tage et banklån, og derfor skal banken også være gennemsigtig i forhold til låneaftalen. På den måde sikrer du dig mod uretfærdige lånevilkår i tilfælde af, at du skulle gå konkurs. 

  • Lav en forretningsplan: Gratis forretningsplan skabelon og guide
  • Sådan får din webshop en stærk position online
  • Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her