Hvor meget er moms: Bliv klogere på momssatser i Danmark

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:24. november 2021
Læsetid:4 minutter

Hvis du har egen virksomhed, har du uden tvivl stiftet bekendtskab med moms – og du kender sikkert begrebet i grove træk. Men er momssatser en by i Rusland? Så læs med her og få svar på alle dine spørgsmål.  

Vi kommer dig til undsætning og garanterer, at du har bedre styr på det, når du løfter hovedet fra teksten om lidt. Lad os se nærmere på det. 

Hvad er moms? 

Først og fremmest skal vi have på det rene, hvad moms er for en størrelse. Moms er en bestemt type skat, som staten lægger oven i en vares pris. 

Hvis du som selvstændig erhvervsdrivende sælger varer, er du forpligtet til at momsregistrere din virksomhed. Stort set alle virksomheder i Danmark er forpligtet til at betale moms af de varer, de sælger. 

Undtagelsen fra reglen er virksomheder, der omsætter for mindre end 50.000 kroner om året samt enkelte virksomheder som lægepraksisser eller bankforretninger. 

Hvor meget er moms i Danmark? 

Moms bliver beregnet ud fra en procentsats (%) og kan enten være på 6 %, 12 % eller 25 %. 

Momssatsen bliver defineret ud fra den enkelte vare eller ydelse. Tommelfingerreglen lyder, at langt de fleste varer i Danmark er pålagt en momssats på 25 %. 

Eksempel: Hvis et TV koster 5.000 kroner, så udgør momsen 1.000 kroner (5000 divideret med 1,25).  

Danmark har den næsthøjeste momssats blandt OECD-landene sammen med Norge og Sverige. Ungarn indtager førstepladsen med en momssats på 27 %. 

Momssatser i EU 

Momssatsen varierer fra land til land i EU, da hvert land selv fastsætter momsen. 

Hvis din virksomhed sælger varer til andre EU-lande, gælder der derfor andre momsregler. Hvis du sælger varer til en virksomhed i EU, skal du som udgangspunkt ikke opkræve dansk moms. Virksomheden betaler moms på baggrund af landets egen momssats. 

skat.dk kan du læse meget mere om særregler, og hvilke momsregler der gælder ved salg til privatpersoner i EU. 

Momssats i Danmark: Hvilke varer er momsfrie? 

Når du driver egen virksomhed og skal finde hoved og hale i diverse momssatser, kan du starte med at kigge på, hvad du sælger. Selvom de fleste varer i Danmark er pålagt moms, er der enkelte undtagelser. 

Momsfrie varer er blandt andet: 

  • Bisættelser
  • Flyrejser
  • Kulturelle aktiviteter
  • Taxature og togrejser
  • Velgørende arrangementer

Så helt konkret: Hvis du sælger momspligtige ydelser og varer, er der i salgsprisen indregnet 25 % i moms. Det er penge, som du opkræver af kunden, og som du senere betaler til SKAT. 

Hvis du som virksomhed selv køber varer eller ydelser, betaler du også 25 % i moms. Hvis du er momsregistreret, kan du få et fradrag for dine indkøbte varer. 

Har du egen virksomhed? Registrer dig og indberet moms

Når du har egen virksomhed, kommer du ikke uden om momsregistrering og momsregnskab. Selv hvis du er undtaget, skal du betale en anden form for afgift kaldet lønsumsafgift. 

Momsregistrering

Når du opretter din virksomhed, er det en god idé at få styr på, om du har pligt til at blive momsregistreret. 

Helt lavpraktisk foregår det på den måde, at du momsregistrerer din virksomhed via www.virk.dk. Her udfylder du en blanket med din virksomheds oplysninger og godkender med NemID. 

Så hvornår skal du registrere dig?

Ved moms gælder der en gylden grænse ved 50.000 kroner. Omsætter du for mere, skal du momsregistrere din virksomhed. Et godt råd er at gøre det, inden du når grænsen – og gerne allerede i det øjeblik, du har en forventning om at omsætte for mere end 50.000 kroner.

Så er du sikker på ikke at komme i karambolage med det lovmæssige. 

Momsregnskab 

Når du er momsregistreret, indberetter du dit momsregnskab til SKAT.  

Hvor ofte du skal indberette moms, afhænger af din virksomheds omsætning. Hovedreglen er, at jo større din virksomhed er, jo oftere skal du indberette moms. Dog skal nystartede virksomheder indberette hvert kvartal det første halvandet år. 

Momsregnskabet har til formål at kortlægge, hvorvidt du skylder penge til SKAT, eller du skal have penge tilbage. Når du laver momsregnskab, skal du have styr på de to begreber købsmoms og salgsmoms. 

Købsmoms 

Købsmoms vedrører det, du har købt for til virksomheden. Det kaldes for indgående moms. Det vedrører den betalte moms for varer, du har købt til virksomheden. 

Salgsmoms 

Salgsmoms udregnes ud fra, hvad du momspligtigt har omsat for. Det kaldes også udgående moms. Når du sælger en vare, bliver momsen lagt til den endelige pris. Netop det beløb er salgsmomsen – altså det beløb, din virksomhed får ind i moms.

Hvis virksomheden har mere salgsmoms end købsmoms, skylder du differencen til SKAT.  Hvis købsmomsen er størst, er det omvendt SKAT, der skylder din virksomhed penge. 

Få hjælp til moms fra Billy 

Hvis du stadig finder moms besværligt og bøvlet, er der hjælp at hente hos Billy. 

I vores brugervenlige regnskabsprogram får du en hjælpende hånd til alt, hvad der har med moms at gøre. Vi guider dig let og elegant gennem både momsregistrering og momsregnskab, så du kan sænke skuldrene. 

Der er meget at forholde sig til som selvstændig erhvervsdrivende – derfor står vi altid klar til at kaste en redningskrans ud til dig, så du ikke drukner i administrative opgaver.

  • Den komplette guide til moms
  • Momsregistrering – sådan gør du 
  • Hvad er moms? Bliv helt skarp på det her