Til alle der gerne vil bogføre med den rigtige momssats og konto i regnskabet.

Hvordan bogføres mad i egne lokaler?

Vælg den kategori dit køb passer til, og se den momssats og konto du skal bogføre med.

 • Sociale arrangementer

  I tilfælde af, at man bespiser medarbejdere til et socialt arrangement (f. eks. personalefest) i egne lokaler, opnås ingen momsfradrag.

  Momssats: 0% momsfrit

  Bogføringskonto i Billy:

  1440 Personalepleje

 • Møder/kursus

  Hvis man bespiser medarbejdere i forbindelse med interne møder eller kurser har man fuldt momsfradrag.

  Momssats: 25% købsmoms

  Bogføringskonto i Billy:

  1440 Personalepleje

 • Forretningsforbindelser

  Hvis man bespiser forretningsforbindelser i egne lokaler, er der fuldt momsfradrag for udgiften, såfremt der er tale om et møde af udelukkende erhvervsmæssig karakter.

  Momssats: 25% købsmoms

  Bogføringskonto i Billy:

  1650 Repræsentationsomkostninger

Kunne du bruge bogføringsforslaget?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo
# #
Revisorfirmaet Lysehøj

Alle momsatser og bogføringskonti er blevet gennemgået af vores revisorpartner Christian Lysehøj fra Revisorfirmaet Lysehøj.

Sådan bogføres mad indtaget i egne lokaler

Når der er blevet købt mad og forplejning til kontoret, så skal det bogføres korrekt. Men man skal holde tungen lige i munden, for der er forskellige momsregler afhængigt af, hvad maden er blevet brugt til.

Hvis den indkøbte mad eksempelvis er blevet brugt i forbindelse med et kursus, gælder der visse regler, men er maden købt til medarbejderne, så er der igen andre regler. Og skulle maden være købt i forbindelse med forretningspartnere, ja så gælder der sørme et tredje sæt regler.

Nedenfor får du en lille opsummering af de forskellige regler.

Vi understreger lige, at alle disse regler gælder for mad spist i jeres egne lokaler. Hvis I har været på restaurant gælder helt andre regler. Se dem her

Mad købt i forbindelse med kurser og møder

Når der er indkøbt mad i forbindelse med et kursus eller et møde, så er momsreglerne bygget sådan op, at du får fuldt fradrag - altså får du dine 25 % tilbage af dit køb i momsopgørelsen.

Til et kursus tæller maden som forplejning. Her er det altså en service, som du yder som virksomhed, og derfor kan du trække momsen fra dit køb.

Mad indkøbt til medarbejderne

Maden til jeres firmafest i virksomhedens lokaler eller øllene til fredagsbaren skal også bogføres korrekt. Her gælder momsreglerne, at du ikke får noget fradrag, og derved skal du betale moms af dit indkøb som et almindeligt køb i butikken.

Du kan tænke på det som, at når du køber mad til dine kolleger, så er du egentlig bare en kunde, der skal bruge en vare ligesom alle andre.

Mad til forretningsforbindelser eller samarbejdspartnere

Når du gerne vil forkæle dine forretningspartnere med mad til fx møder, så skal du holde øje med, hvordan momsreglerne er i den situation. For når du køber mad til andre udenfor din virksomhed, og I spiser den hos jer, så kan du trække 6,25 % af momsen fra ifølge momsreglerne.

Ligesom med forplejningen til møder, når du serverer mad til forretningspartnere leverer du en service som virksomhed, og derved får du fradrag. Du får dog kun et delvist fradrag.

Bogføring af mad i Billy

Når du i Billy skal bogføre dine indkøb af mad, så foreslår vi, at du bruger kontoen 1650 Repræsentation. Under hver regning påfører du så den momssats, som gælder for dit køb, ift. hvad maden er købt til.