Diæter - Hvad er diæter?

Når du bliver sendt ud at rejse i forbindelse med dit arbejde, er det muligt at få skattefri rejsegodtgørelse fra din arbejdsgiver, kaldet diæter. 

Vil du have hjælp til at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Din arbejdsgiver vil typisk være klar over, hvis der er tale om diæter, og vil sørge for at du bliver forsynet med disse. Diæterne dækker over kost og småfornødenheder efter statens takster.

Rejsegodtgørelsen udbetales skattefrit efter standardsatser. Derfor er det vigtigt at du har styr på reglerne for at få diæter, før du planlægger dit budget på rejsen efter disse. Der er nemlig flere tilfælde hvor man ikke kan få diæter. Det gælder for eksempel hvis der er fri kost under rejsen eller hvis du får dækket dine udgifter i forbindelse med opholdet.

Hvem kan få diæter?

Diæter kan udbetales til alle hvis arbejdsgiver giver dem en rejsegodtgørelse via staten. Rejsen skal vare mindst 24 timer og skal være en dokumenteret arbejdsrelateret rejse. 

Desuden gælder diæter ikke, hvis du ikke er bosat i Danmark eller dit arbejde normalt foregår med lang afstand til din sædvanlige bopæl, for eksempel på et skib. Så anses det ikke længere som en rejse, men som din almene arbejdsplads.

Hvad er satserne for diæter?

I 2024 er satserne følgende på daglige diæter under rejsen:

  • Logi: 246 kr
  • Kost og småfornødenheder for andre lønmodtagere: 574 kr.
  • Kost for turistchauffører ved rejse i Danmark: 75 kr.
  • Kost for turistchauffører ved rejse i udlandet: 150 kr.

Satserne for diæter reguleres en lille smule hvert år. Derfor er det en god ide at holde et vågent øje med dem løbende, for at se hvor meget du kan få i rejsegodtgørelse.

Hvilke krav gælder for udbetaling af diæter?

Der er flere regler der gør sig gældende for at få udbetalt diæter. Først og fremmest er der krav om afstanden mellem din sædvanlige bopæl og arbejdspladsen. Har du mulighed for at overnatte på din sædvanlige bopæl hver nat, kan du ikke modtage diæter. Her bliver den kilometermæssige afstand beregnet mellem den midlertidige arbejdsplads og den sædvanlige bopæl.

Der kigges også på forskellige faktorer, der afgør, at det er en midlertidig arbejdsplads.

Særlige regler om logigodtgørelse:

I forhold til logigodtgørelse er der særlige krav. Her kan du kun få skattefri godtgørelse, hvis regningen (hotel, campingvogn eller privat) ikke overstiger den daglige logigodtgørelse på 219 kr. Overstiger beløbet godtgørelsen, kan man i stedet få dækket dokumenterede logiudgifter efter regning.

Du kan dog ikke få logigodtgørelse hvis du får b-indkomst, transporterer varer eller mennesker dagligt eller arbejder på skibe, fiskefartøjer eller luftfartøjer, hvor du typisk altid er væk flere dage af gangen, når du er på arbejde.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage