Factoring - Hvad er factoring?

Factoring er en form for finansiering, der giver din virksomhed mulighed for at få dækket ubetalte fakturaer.

Mangler du hjælp til regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Factoring kan derfor være en god løsning for nogle virksomheder, da det giver en mulighed for at spare både tid og ressourcer på at indsamle manglende betaling. 

Hvordan fungerer factoring?

Factoring fungerer på den måde, at du som virksomhed outsourcer den del af salgsprocessen, der omhandler din kundes betaling for varer eller ydelser til en factoringselskab. 

Factoring kan ses som en form for finansiering eller fakturabelåning idet, at den virksomhed der udfører factoring typisk dækker omkring 80% af den manglende betaling. På den måde får din virksomhed en højere likviditet, da størstedelen af beløbet bliver dækket af factoring og kapitalen dermed ikke er bundet i debitormassen. 

Hvem kan benytte sig af factoring

Om factoring giver mening for din virksomhed afhænger meget af hvilken type virksomhed der er tale om. 

Opererer din virksomhed på B2B markedet, fungere det ofte sådan, at der udføres et stykke arbejde og sendes en faktura til betaling efterfølgende. Skal der først sendes en faktura, som derefter skal betales inden for en specifik dato, kan dette medføre at din virksomhed får et økonomisk efterslæb, hvis der ikke betales i tide.

På den måde kan virksomheden ende med en lavere likviditet, hvis du som kreditor hænger på manglende betaling eller lange betalingsfrister.

Det kan her være relevant at outsource betalingsopkrævningen til et factoringselskab, da det letter den administrative byrde i din virksomhed samt opretholder virksomhedens likviditet.

Driver du derimod f.eks. en webshopB2C markedet, betaler kunderne normalt inden varen leveres. Her er factoring ikke relevant, da du er sikker på at få din betaling direkte og ikke skal bruge tid på at sende en faktura med en betalingsdato. 

Hvad bør man overveje før man vælger factoring?

Som tidligere nævnt er factoring en relevant løsning for nogle virksomheder og mindre relevant for andre. Der er derfor flere faktorer du skal overveje, før du vælger at bruge factoring. Nogle af de hovedsagelige faktorer som taler for at din virksomhed kan få gavn af factoring, er blandt andet følgende:

  • Dine kunder forventer længere betalingsfrister
  • Din virksomhed har mange kunder
  • Du ønsker at lette det administrative arbejde, så du kan fokusere på din kerneforretning

Nogle faktorer der omvendt tyder på, at factoring ikke vil gavne din virksomhed, kunne være følgende: 

  • Din virksomhed har en begrænset mængde kunder
  • Din virksomhed opererer i overvejende grad på B2C markedet
  • Din virksomhed får hovedsageligt betaling via acontobetalinger eller salg af abonnementer

Det er derfor vigtigt at overveje, om factoring kan betale sig samt giver mening for din virksomhed, før du vælger at benytte dig af det. 

Hvad koster det for din virksomhed at benytte factoring?

At factoringselskabet udbetaler omkring 80% af den manglende betaling med det samme, betyder ikke at de beholder de resterende procenter som betaling. Den resterende del får du, når fakturaen er blevet betalt af kunden. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage