Registreret revisor - Hvad er en registreret revisor?

En registreret revisor er en revisor med en specifik uddannelse, der udfører revision, rådgivning og regnskabsarbejde for virksomheder og private. Registreret revisor er en beskyttet titel. Det betyder, at kun revisorer der har gennemgået en specifik uddannelse og derefter fået godkendelse af Erhvervsstyrelsen må benytte titlen. 

Hos Billy samarbejder vi med 22 Billy-certificerede revisorer, som både har styr på Billy og revision. Du kan lære dem bedre at kende og finde det bedste match til din virksomhed på vores revisorside

Registreret revisor er den ene af de to typer af godkendte revisorer, der dækker over statsautoriseret revisor og registreret revisor. En godkendt revisor vidner om et længere uddannelsesforløb, der efter endt eksamen er godkendt hos Erhvervsstyrelsen. 

Hvilket arbejde udfører en registreret revisor?

En registreret revisor beskæftiger sig med stort set alt der har med økonomi og regnskab at gøre. En revisor udfører først og fremmest revision, bestående af gennemgang og kontrol af virksomheders regnskaber. Her undersøger revisoren om regnskabet stemmer, og om det giver et retvisende billede af virksomhedens økonomi. 

Udover at revidere regnskaber, kan en registreret revisor også hjælpe med regnskabsarbejde som fx udarbejdelse af årsregnskab, bogføring og fradrag. En revisor kan ligeledes være en god sparringspartner og rådgiver til både økonomiske og forretningsmæssige forhold. Det kan fx være en god ide at alliere sig med en revisor, hvis din virksomhed ønsker at optage et banklån.

Har jeg behov for en registreret revisor?

Flere små og mellemstore virksomheder har ikke revisionspligt, og er dermed ikke forpligtet til at bruge en revisor, men i mange tilfælde kan det alligevel være en god idé at alliere sig med en revisor. En registreret revisor har en stor finansiel viden og kan være behjælpelig med stort set alt der har med økonomi og regnskab at gøre. 

Driver du en mindre virksomhed, kan du i nogle tilfælde nøjes med en bogholder eller en revisor uden revisoruddannelse. Da revisor ikke er en beskyttet titel, kan alle kalde sig det, og du skal derfor altid være opmærksom på, hvilke opgaver du har brug for hjælp til, og om det kræver en speficik uddannelsesmæssig baggrund.

Hvilken registreret revisor skal jeg vælge?

Man skal se sin revisor som en sparringspartner, og det er derfor vigtigt, at din kommende revisor matcher dig og din virksomhed både på det personlige plan og på kvalifikationer. De fleste godkendte revisorer er tilknyttet Foreningen for Danske Revisorer, som sikrer at revisoren lever op til professionelle faglige standarder. 

Hvad er forskellen på en registreret revisor og en statsautoriseret revisor?

Statsautoriseret revisor er anset for at være den højeste uddannelse inden for revision, og adskiller sig dermed fra en en registreret revisor med den uddannelsesmæssige baggrund. For mange vil forskellen på en registreret revisor og en statsautoriseret revisor dog ikke være betydelig, da begge typer er godkendte til revision og underlagt den samme lovgivning for dokumentation og kontrol. 

Mange større virksomheder har revisionspligt, og er dermed forpligtet til at få gennemgået og godkendt årsregnskabet af en godkendt revisor. Børsnoterede selskaber og finansielle virksomheder er forpligtet til at få deres årsregnskab revideret af en af en statsautoriseret revisor. På det område kan en registreret revisor ikke hjælpe, og man ser derfor en tendens til, at de fleste større virksomheder benytter sig af statsautoriserede revisorer.

Hvilken uddannelse har en registreret revisor?

For at kunne kalde sig registreret revisor skal man have bestået en kvalifikationseksamen afholdt af Erhvervsstyrelsen. Forud for denne eksamen skal man enten have en bachelor i erhvervsøkonomi (HA), en erhvervsøkonomisk deltidsuddannelse (HD) eller en kandidatudannelse i økonomi. Kvalifikationseksamen til registreret revisor har dog ikke eksisteret siden 2019, og du kan derfor kun uddanne dig til statsautoriseret revisor i dag. Har du brug for en revisor, vil der stadig være revisorer med titlen som registreret revisor.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage