Statsautoriseret revisor - Hvad er en statsautoriseret revisor?

En statsautoriseret revisor beskæftiger sig med revision, rådgivning og regnskabsarbejde. Statsautoriseret revisor er en beskyttet titel, der vidner om den højeste uddannelsesmæssige baggrund inden for revision. 

Har du brug for en revisor til revision og økonomisk sparring i din virksomhed? I Billy samarbejder vi med revisorer over hele landet. Find det bedste match til dig og din virksomhed på vores revisorside.  

Med en stor finansiel viden og en solid økonomisk baggrund, kan en statsautoriseret revisor hjælpe din virksomhed med alt hvad der har med økonomi, regnskab og forretningsudvikling at gøre. 

Hvad laver en statsautoriseret revisor?

En statsautoriseret revisor beskæftiger sig på samme måde som andre revisorer med en bred vifte af regnskabsmæssige opgaver. Disse opgaver kan overordnet inddeles i tre kategorier, som er revision, rådgivning og regnskabsarbejde.

Revision: Ligesom en registreret revisor har en statsautoriseret revisor bemyndigelse til at lave et revideret regnskab for virksomheder med revisionspligt. Dette indebærer en gennemgang og kontrol af virksomhedens regnskab. Derved er en statsautoriseret revisor med til at sikre, at virksomheders regnskab lever op til de gældende krav og giver et retvisende billede af den økonomiske situation. 

Rådgivning: Udover revision kan en statsautoriseret revisor yde erhvervsmæssig og økonomisk rådgivning, uanset hvilken situation din virksomhed befinder sig i. Det kan være alt fra rådgivning om skat, moms og fradrag til større beslutninger om forretningsudvikling og køb, salg og fusion af virksomheder. 

Regnskabsarbejde: Har du brug for hjælp til udarbejdelsen af dit årsregnskab eller budgettering, hører det også under de mest almindelige opgaver for en statsautoriseret revisor. For at sikre et objektivt og retvisende billede af virksomhedens økonomi er det vigtigt, at det ikke er den samme revisor der laver virksomhedens regnskabsarbejde og revision.

Hvem bruger en statsautoriseret revisor?

Som udgangspunkt kan alle virksomheder bruge en statsautoriseret revisor. Aktieselskaber og finansielle virksomheder såsom banker og kreditinstitutter har dog lovpligt til at få revideret deres regnskab af en statsautoriseret revisor. Hører din virksomhed ikke under en af de to virksomhedstyper, kan du også gøre brug af en registreret revisor eller en revisor uden revisoruddannelse. 

Hvordan bliver man statsautoriseret revisor?

Statsautoriseret revisor er den længste revisoruddannelse, og den kræver en specifik uddannelsesmæssig baggrund samt erhvervsmæssig erfaring. For at blive indstillet til den endelige revisoreksamen skal du have bestået kandidatuddannelsen cand.merc.aud. og have 3 års erhvervserfaring på et revisorkontor. 

Når du er blevet indstillet til den endelige revisoreksamen, skal du bestå den skriftlige og mundtlige eksamen, før du får titlen som statsautoriseret revisor. 

Forskellen på en statsautoriseret revisor og en registreret revisor

Udover den uddannelsesmæssige baggrund, er forskellen på en statsautoriseret revisor og en registreret revisor, at kun statsautoriserede revisorer må revidere regnskaber for aktieselskaber og finansielle virksomheder. Bortset fra det arbejder begge typer med de samme arbejdsopgaver, og er ligeledes underlagt den samme lovgivning for dokumentation og kontrol. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage