Lav årsregnskab: Sådan fungerer det 

Forfatter:Mads Torp
Dato:15. december 2021
Læsetid:5 minutter

Et nyt år betyder en frisk start – og når du har egen virksomhed, markeres det med udarbejdelsen af et årsregnskab. 

Hovedformålet med årsregnskabet er at tage temperaturen på din virksomheds økonomi. Hvordan står det overordnet til, og er der over- eller underskud? 

Hvis du føler dig på usikker grund, når det gælder årsregnskab, regnskabsklasser og indberetning – så få hjælp fra Billy. Vi står altid til rådighed for at lede dig trygt gennem processen uden slinger i valsen. 

Læs med her i blogindlægget og bliv klogere på kravene, der er forskellige afhængigt af, om du driver virksomhed som et ApS eller en enkeltmandsvirksomhed. 

Årsregnskab – hvad er det?

Et årsregnskab giver et overblik over hele din virksomheds samlede økonomi for året og indgår for det meste som en del af årsrapporten. Årsregnskabet bliver udarbejdet en gang om året, og det bliver indberettet til Erhvervsstyrelsen. 

Hvad giver årsregnskabet indblik i?

  • Indtægter
  • Udgifter
  • Balance
  • Formue 
  • Pengestrømme
  • Moms

Hvad er et årsregnskab helt konkret?

Årsregnskabet bliver udarbejdet løbende gennem året via din bogføring. Hver gang du dokumenterer udgifter eller indtægter, gemmer du dem til årsregnskabet – hvilket også stiller høje krav til din bogføring, der skal være detaljeret og retvisende. 

Et regnskabsår løber for de fleste virksomheder fra januar til december, men det er også muligt at have et skævt regnskabsår, eksempelvis fra 1. april til 31. marts året efter.  

Først og fremmest skal du have styr på, hvilken regnskabsklasse din virksomhed tilhører. Regnskabsklassen definerer hvor mange krav, der er til dit årsregnskab. Jo højere regnskabsklasse, jo flere krav.  

Regnskabsklasse A eller B – hvad er din virksomhed?

De fleste virksomheder i Danmark har pligt til at lave et formelt årsregnskab i henhold til årsregnskabsloven. Hvilke krav, der gælder for din virksomhed, afhænger af hvilken regnskabsklasse, du hører under. 

Regnskabsklasserne spænder fra A til D – fra den helt lille virksomhed til den store børsnoterede. Vi har valgt at zoome ind på A og B her i indlægget. 

Regnskabsklasse A

Hvis du har en mindre personligt ejet virksomhed, hører du under regnskabsklasse A. Når du aflægger årsregnskab efter regnskabsklasse A, er du ikke forpligtet til at indberette til Erhvervsstyrelsen. 

Regnskabsklasse A gælder

  • personligt ejede virksomheder, eksempelvis enkeltmandsvirksomheder 
  • interessentskaber

Selvom det ikke er lovpligtigt at indberette i regnskabsklasse A, er det alligevel en god idé at udfærdige et formelt årsregnskab. Det kan du fremvise til pengeinstitutter og andre interessenter, hvis der skulle blive behov for det. 

Se mere om, hvordan du laver årsregnskab for enkeltmandsvirksomheder her

Regnskabsklasse B 

Under regnskabsklasse B finder du større virksomheder såsom 

  • anpartsselskaber (ApS)
  • aktieselskaber (A/S)
  • erhvervsdrivende fonde 

Hvis du er ejer af en af ovenstående type virksomheder, hører du dermed under regnskabsklasse B. Bliv klogere på, hvordan du laver årsregnskab for ApS-selskaber her

Hvad består et årsregnskab af?

Som nævnt ovenfor er der forskellige krav til udarbejdelsen af årsregnskabet baseret på din regnskabsklasse. Der er færrest krav til virksomheder i regnskabsklasse A, hvor virksomheder i klasse D er underlagt strenge retningslinjer. 

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, vil du oftest kunne lave årsregnskabet på egen hånd. Har du et selskab, kan det være smart at få en hjælpende hånd fra en revisor – læs mere om Billys Revisorpakke sidst i indlægget. 

Så hvad skal et årsregnskab indeholde? Se, hvad der gælder for en enkeltmandsvirksomhed (regnskabsklasse A) herunder:

  • Ledelsespåtegning
  • Resultatopgørelse
  • Balance
  • Noteoplysninger
  • Redegørelse for anvendt regnskabspraksis

Hvis du ejer et selskab (regnskabsklasse B), skal ovenstående indgå plus følgende: 

  • Revisionspåtegning
  • Ledelsesberetning

Når du har fået styr på årsregnskabet, er næste skridt at indberette det. Læs med herunder og find ud af, hvordan det foregår. 

Indberetning af årsregnskab – følg de 3 trin 

Selve indberetningen afhænger af typen på din virksomhed. Her kan du altså igen tage udgangspunkt i din regnskabsklasse. Hvis du er i regnskabsklasse A, skal du ikke indberette dit årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. 

Hvis du derimod driver din virksomhed som et ApS eller et A/S, skal du indsende årsrapporten indeholdende årsregnskabet og en ledelsesberetning via følgende tre trin:  

  1. Årsrapporten med årsregnskab godkendes på en generalforsamling.
  2. Det indsendes til Erhvervsstyrelsen via www.virk.dk under “Indberet årsrapport”. 
  3. Erhvervsstyrelsen offentliggør rapporten.

Frist for årsregnskab

Undgå at komme i vanskeligheder og indberet dit årsregnskab til tiden. Så hvornår skal årsregnskabet helt præcist afleveres? 

Det skal det senest 6 måneder efter sidste regnskabsdag i det pågældende regnskabsår, hvis du har et selskab fx ApS. Har du derimod en enkeltmandsvirksomhed skal du oplyse dine regnskabstal på dit oplysningsskema senest den 1. juli året efter endt regnskabsår. 

Konsekvensen for at indberette for sent kan betyde alt fra en mindre rykker til bøder eller tvangsopløsning. 

Få kærkommen hjælp med Billys Revisorpakke

Får du sved på panden bare ved tanken om årsregnskab? Få kyndig hjælp fra Billy og vores Revisorpakke. 

Det kan være en betryggende løsning for dig, der ejer et ApS-selskab, hvor der er en række lovmæssige krav. Med Revisorpakken får du en professionel revisor med på opgaven, så du kan sænke skuldrene – og være sikker på, at alt bliver udfyldt korrekt. 

Hvad får du med Revisorpakken? 

  • en revisor, der gennemgår din bogføring og udfylder alle dokumenter  
  • en komplet årsrapport (samtlige filer til Erhvervsstyrelsen og SKAT)
  • et udfyldt oplysningsskema
  • en revisor, der indberetter årsrapporten til Erhvervsstyrelsen og oplysningsskemaet til SKAT. 

Så er der kun tilbage at sige: Vi håber, du føler dig bedre rustet til at give dig i kast med årsregnskabet og få det udfyldt, indberettet og afsluttet til punkt og prikke. Vink farvel til det gamle år og sig goddag til et nyt med et retvisende årsregnskab i rygsækken.

  • Grundlæggende regnskabsføring - 3 emner du skal forstå
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?
  • Virksomhedsskat – få indblik i det her