Din håndværkerguide

Oplagte fradrag til håndværkere

Blå billy bog

Få guiden som e-bog

Jeg accepterer Billys betingelser for opbevaring af personoplysninger

Kørsel

Kørselsgodtgørelse
Hvis du bruger din private bil til virksomhedsærinder og ikke har bilen med i virksomhedens regnskaber, kan du få skattefri kørselsgodtgørelse efter statens takster. Skattefri kørselsgodtgørelse betyder, at du får en kompensation fra dit firma, fordi du stiller din private bil til rådighed. I praksis laver du et simpelt kørselsregnskab, der viser, hvor mange kilometer du har kørt på et år. SKAT har en sats, som du skal bruge til dit regnskab. Det beløb, du kommer frem til, kan du så udbetale til dig selv fra virksomhedens konto. Og endnu vigtigere – få fradrag for.

Satserne for 2020 er:

  • Kørsel op til 20.000 km pr år: 3,52 kr. pr. km
  • Kørsel ud over 20.000 km pr år: 1,96 kr. pr. km.

Derudover kan du få 54 øre pr. km, hvis du bruger egen cykel eller knallert. Ja, den er god nok! Du kan modregne penge, hvis du nupper din cykel, såfremt du fører kørselsregnskab. Kører du fx 100 km om måneden i din egen bil, kan du altså trække 352 kr. (3,52 x 100) skattefrit fra i din virksomhed. Husk, at du selv skal betale for benzin på turen, og at den ikke kan trækkes fra. Men lad os sige, at det koster dig 100 kr. i benzin at køre de 100 km. Så får du udbetalt 252 kr. skattefrit. Det er også en slags penge.

Du kan se beslægtede blogindlæg her: Kørselsgodtgørelse i enkeltmandsvirksomhed

Fradrag for moms ved kørsel i firmaejet bil
Hvorvidt du har krav på momsfradrag ved kørsel afhænger af, om bilen er på gule eller hvide plader, og af, hvordan bilen i øvrigt benyttes. Det er desuden også afhængigt af, om bilen ejes af virksomheden eller af dig privat. De følgende afsnit forudsætter, at bilen ejes af virksomheden. For firmabiler på gule plader er der fuldt momsfradrag både for købet af bilen og for bilens driftsomkostninger. Til gengæld skal der beregnes salgsmoms, hvis bilen sælges. Det betyder, at du IKKE må køre i bilen med private formål. Gør du det, risikerer du at skulle betale købsmomsen tilbage samt at blive beskattet af fri bil med tilbagevirkende kraft.

For biler med papegøjeplader (biler på gule plader, der også anvendes privat) er der fuldt fradrag for driftsomkostningerne, men intet momsfradrag ved købet af bilen. Her skal der heller ikke beregnes salgsmoms, hvis bilen sælges.

For biler på hvide plader er der som udgangspunkt hverken momsfradrag for køb eller for driftsomkostninger. Det betyder, at hvis du fx køber benzin for 125 kr. inkl. moms, så får du ikke direkte refunderet de 25 kr., som momsen udgør. Du får dog stadig skattefradrag for det fulde beløb.

Det vil sige, at i stedet for at få de fulde 25 kr. refunderet, får du indirekte refunderet ca. halvdelen – 12,50 kr. – i form af sparet skat.

I Billys Kørselsguide kan du læse mere om Skats mange regler og bestemmelser i forbindelse med kørsel i din virksomhed.

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.