Efterangivelse af moms - Hvad er efterangivelse af moms?

En efterangivelse (efterindberetning) af moms bruges når der opstår ændringer i tidligere momsindberetninger som kræver en efterregulering. Med en efterangivelse kan du rette fejl og mangler og derved sikre at hver periode har de rigtige momstal.

Afstemning af din bank er et vigtigt værktøj til at undgå fejl og mangler i din momsindberetning uanset størrelsen af din virksomhed.

Der kan være flere forskellige årsager til, at der opstår ændringer i tidligere momsindberetninger fx fejl i bogføringen, et bortkommet bilag eller misforståelse af reglerne. Når den slags fejl opdages, er det vigtigt, at få korrigeret fejlene med en efterangivelse hos SKAT. 

Hvornår er en efterangivelse nødvendig?

Finder du fejl i momsindberetninger, er det vigtigt at få rettet dette. Det kan være, at du har glemt at bogføre en faktura, som ændrer på den moms du egentligt skulle have betalt til at starte med. Det kan også være fejl i allerede bogførte posteringer som skal rettes. Uanset hvilken fejl eller mangel der er tale om, er der ikke nogen bagatelgrænse hos SKAT, og fejl skal derfor altid rettes med en efterangivelse. 

Hvordan laver man en efterangivelse af moms?

Har du opdaget en fejl eller mangel i en tidligere momsindberetning, skal du altid rette den med en efterangivelse i TastSelv Erhverv. På den måde sikrer du, at hver periode har de rigtige momstal. Du kan altså ikke nøjes med at lave en rettelse i den næstkommende momsindberetning, uanset hvor stor eller lille fejlen er. Før i tiden skulle en efterangivelse af moms ske med en blanket, men i dag foregår det altså på TastSelv Erhverv.

Inden momsfristen: Opdager du en fejl i momsindberetningen inden momsfristen er overskredet, kan du rette din indberetning indtil kl. 16 på dagen for momsfristen. I det tilfælde skal du blot gå ind under “indberet moms” og lave en ny indberetning med de rigtige tal. 

Efter momsfristen: Efter kl. 16 på dagen for momsfristen er proceduren for efterangivelse anderledes. Her skal du finde dine tidligere indberetninger og trykke “ret indberetning”, hvorefter du kan indtaste dine rettelser. 

Efter 3-årsfristens udløb: SKAT opererer med en 3-årsfrist for efterangivelser. Det vil sige, at rettelser skal ske senest 3 år efter udløbet af momsfristen, for den periode hvor fejlen fandt sted. Den samme tidsfrist gælder for SKAT som i deres kontrolarbejde ikke kan gå længere end 3 år tilbage, medmindre der er tale om særlige omstændigheder. 

Hvordan bogfører man en efterangivelse?

Når du har rettet en fejl gennem en efterangivelse hos SKAT, er det sidste step at bogføre efterangivelsen i dit regnskab. Her skal du bogføre den moms du har betalt eller modtaget for din efterangivelse. Dette kræver en efterpostering i dit regnskab, så det er retvisende. Bruger du et regnskabsprogram som Billy registreres en efterpostering automatisk, og du skal kun sørge for at efterindberette den på SKATs hjemmeside. 

Hvad er fristen for en efterangivelse?

Som udgangspunkt kan både virksomheder og SKAT ikke gå længere end 3 år tilbage, når det handler om at få rettet fejl eller mangler i tidligere momsindberetninger. Opdager du fejl eller mangler i tidligere momsindberetninger, skal de altså rettes senest 3 år efter udløbet af momsfristen før at efterangivelsen af moms forældes. Hvis ikke du opdager fejlen, men SKAT finder frem til fejl eller mangler i deres kontrolarbejde, kan rettelser heller ikke gå længere end 3 år tilbage. 

Der er dog en anden sag, hvis der er tale om særlige omstændigheder som fx uforudsete udefra kommende forhold, brug af en indberetningspraksis der senere er blevet underkendt af Skattestyrelsen, eller ting der er direkte forårsaget af en ændring af virksomhedens moms. I disse tilfælde skal du kontakte SKAT. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage