Afstemning af skattekontoen

Oliver Storm Pallesen

23. september 2015

Introduktion

Der er mange virksomhedsejere, der ikke er klar over det, men alle virksomheder har en skattekonto inde hos SKAT. Denne konto givet et samlet overblik over virksomhedens løbende mellemværende med SKAT. Dette kan både være positivt og negativt. Hvis du har kendskab til skattekontoen, kan du meget let afstemme overførelserne mellem dig og SKAT, og se om du har nogen mellemregning med dem. Hvis ikke, kan det være ret indviklet, da SKAT blander både moms, renter, skyldig am-bidrag og meget mere sammen.

I dette indlæg vil vi beskrive lidt om skattekontoen og om dens funktion, og til slut hvordan du bruger den til afstemme dit regnskab.

Skattekonto

Skattekontoen kom til verden d. 1 august 2013, og den omfatter ca. 250 typer af regninger:

Vær opmærksom på at din personlig skat, fx B-skat, ikke bliver afregnet her. Den bliver afregnet via din forskudsopgørelse.

Du finder skattekontoen inde på TastSelv Erhverv på Skat.dk. Efter at have logget ind, tilgår du kontoen ved at klikke på skattekontoen i menu-bjælken:

Skattekontoen

Under skattekontoen har du følgende muligheder:

• Kontostatus
  • Stamoplysninger
  • Kontoudtog
  • Betal
  • Udbetalingsgrænse
  • Betalingsordning
  • Modregningsmeddelelse

Det du nok kommer mest til at bruge, for at afstemme dit regnskab, er kontostatus og kontoudtog.

Kontostatus

I kontostatus kan du se, hvor meget du har mellemværende med SKAT. Denne konto burde gerne løbende ramme 0 kr. - ellers kan du risikere at skulle betale renter.

Skattekontoen

Når du har indberettet f.eks. moms eller løn, vil du normalt kunne se din indberetning dagen efter på din skattekonto. Har du indberettet at du skal betale et beløb, vil beløbet stå som et negativt beløb. En opkrævning er altså et minus på kontoen. Og hvis du har indberettet at du skal have et beløb tilbage, altså et tilgodehavende, vil beløbet stå som et positivt beløb. Et tilgodehavende er så et plus på kontoen.

Hvis du gerne vil betale en opkrævning med det samme, kan du klikke på menupunktet Betal, hvor du kan betale med Dankort eller Mobile Pay. Dette kan du også med din momsindberetning.

Skattekontoen

Konto udtog

Ved menupunktet Kontoudtog, kan du lave et udtræk af skattekontoen. Det foregår på samme måde, som når du skal lave et kontoudtog på din netbank. Du vælger en bestemt periode og så har du mulighed for at specificere, hvad du gerne vil kigge på. Normalt kigger man dog på alle posteringer.

Skattekontoen

Afstemning af skattekontoen

Nu vil vi komme ind på, hvordan du kan bruge skattekontoen til afstemme dit regnskab. Her vil vi vise et par eksempler.

Afstemning af løn (medarbejdere)

Hvis du bruger et lønsystem, så bliver lønnen automatisk indberettet og betalt til skat. Derfor burde det, når du hiver et kontoudtog ud med A-skat og AM-bidrag, og kigger på indbetalingerne, gå i nul måned for måned. Hvis det ikke er tilfældet, så kan det tyde på, at der er noget galt med indbetalingen.

Selve bogføringen af A-skat og AM-bidrag bliver bogført på skyldige konti af typen "kortfristede forpligtelser". Normalt kalder man dem for "skyldig A-skat" og "skyldig AM-bidrag", så her behøver du ikke at bogføre noget i forhold til skattekontoen, da de skyldige beløb er blevet bogført ind på 2 andre konti i balancen, i stedet for skattekontoen, hvilket er helt korrekt.

Dog skal du sørge for, at hvis der står et skyldigt beløb til AM-bidrag og A-skat inde hos SKAT, at det matcher det der står på de 2 skyldige konti i din balance.

Skattekontoen

Afstemning af skyldige renter

I dette eksempel kan vi se, at d. 06.08.15 skylder vi SKAT 500 kr. i renter.

Hvis vi nu skulle afstemme regnskabet, lad os sige pr. d. 31.08.15, og stadig skyldte disse renter, skulle dette altså være synligt i vores regnskab

Skattekontoen

For at bogføre dette skal vi have oprettet en ”Skyldig Skattekonto” eller "Skyldig Renter", som en skyldig post (Kortfristede forpligtelser) på balancen. Og derefter postere det ind der.

Skattekontoen

Så det kan ses på balancen.

Skattekontoen

På den måde har vi bogført udgiften for renten, og at det er en gæld til SKAT. Når du så betaler de 500 kr. skal beløbet posteres på banken og den skyldige skattekonto.

Afstemning af moms tilbagebetaling + renter

Den 1. september 2015 kom der nye regler for skattekontoen. Det betyder at dit indestående på Skattekontoen ikke længere bliver forrentet.

Dog kunne det ske, før den 1 september 2015, at når du havde tilgodehavender inde hos SKAT, f.eks. hvis du skal have moms tilbage, lagde SKAT positive renter oveni beløbet. Det skyldes at SKAT vil overføre hele beløbet, i stedet for først at overføre den skyldige moms og derefter renterne. Dette kunne forvirre nogle, da beløbet ikke stemmer overens i ens regnskab.

Lad os tage et eksempel, hvor vi skal have 10.000 kr. tilbage i moms:

Skattekontoen

Vi har fået 10.300 i betaling på vores bankkonto. Vi går så ind på skattekontoen og ser, at udbetalingen fra SKAT består af både tilbagebetaling af moms og renter.

Skattekontoen

På grund af dette, skal vi bogføre momsen og renterne for sig. Dvs. at vi først registrerer tilbagebetalingen på momsen, på vores momsopgørelse:

Skattekontoen

Og bagefter bogføres renteindtægten:

Skattekontoen

Dette var et par eksempler. Hvis du er i tvivl om hvordan du skal forholde dig, anbefaler vi at du tager fat i en regnskabskyndig. Hvis du ikke har en tilknyttet din forretning, så kan Billy hjælpe dig med at finde en der passer til dine behov.