Bogholderi - Hvad er et bogholderi?

Bogholderiet er den afdeling der varetager regnskabet i en virksomhed. Bogholderiet håndterer virksomhedens økonomiske transaktioner og sørger for at virksomhedens regnskab er nøjagtigt og retvisende.

Den nye bogføringslov sætter krav om digital bogføring. Bliv klogere på den nye bogføringslov der kommer i 2023

Alle virksomheder der har en omsætning skal føre regnskab og mange større virksomheder har deres eget bogholderi. For små og mellemstore virksomheder kan det være mere fordelagtigt at outsource bogføringen til et eksternt bogholderi. 

Hvad laver et bogholderi?

Et bogholderi kan varetage mange forskellige opgaver vedrørende økonomien i en virksomhed. Bogholderens opgaver afhænger af virksomhedens størrelse og struktur, men er ofte centreret omkring de følgende tre kategorier:

  • Finansbogholderi: Her håndteres de daglige regnskabsopgaver såsom afstemning, løn, nummering og arkivering af bilag samt momsopgørelse og momsindberetning
  • Kreditorbogholderi: Her håndteres betaling af fakturaer og regninger virksomheden modtager. Dette vedrørerer altså bogholderiet af virksomhedens kreditorer og dermed virksomhedens omkostninger
  • Debitorbogholderi: Her håndteres fakturering og rykkerprocedurer. Dette vedrører altså bogholderiet af virksomhedens debitorer og dermed virksomhedens indtægter

Hvem har brug for et bogholderi?

Som udgangspunkt skal alle virksomheder bogføre, der er dog ikke noget krav om, hvem der varetager denne funktion. Det er ofte kun større virksomheder, der har en reel bogholderi-afdeling. De fleste mindre virksomheder vælger at outsource bogholderiet enten helt eller delvist for at spare ressourcer på at ansætte en bogholder. Prisen for bogholderi afhænger af virksomhedens størrelse og antal bilag. 

Du kan finde en Billy-certificeret revisor eller bogholder der kan varetage dit bogholderi enten helt eller delvist. Find en lokal revisor

Digitalt bogholderi der lever op til den nye bogføringslov

Den nye bogføringslov der blev vedtaget d. 1 juli 2022 har medført en række ændringer til, hvordan der skal bogføres i virksomheder der driver forretning i Danmark. Fremtidens bogholderi skal nemlig være papirløst og fra d. 1 januar 2023 skal alle bilag registreres og opbevares digitalt. 

Det betyder, at du skal digitalisere dit bogholderi, hvis du ikke allerede har gjort det. Det kan du fx gøre ved at bruge et digitalt bogføringssystem som Billy. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage