Det kan være det absolut fedeste i verden at have sin egen virksomhed. Du er din egen chef, og du laver det, du brænder for... men du undgår ikke at skulle føre regnskab og betale skat af din virksomhed. Det er nemlig lovpligtigt, når du har en enkeltmandsvirksomhed.
Lad os hjælpe dig godt i gang. Vi har samlet 5 tips til, hvordan du lettest fører regnskab som selvstændig:
Tip 1: Vurdér dit behov
Er det første gang, du skal føre regnskab over en virksomhed? Så anbefaler vi, at du tager stilling til, hvordan du rent praktisk vil føre regnskab over din enkeltmandsvirksomhed.
Er du tæt på talblind? Så kan det være oplagt at betale for en revisor eller bogholder, der kan ordne det hele for dig.
Men det er ellers ret ligetil at ordne regnskab selv. Du skal bare sørge for, at du overholder en række bogføringskrav og sætter tid af til at føre regnskab et par gange om måneden.
Derudover er der også en del penge at spare, når du ikke betaler for en revisor eller bogholder. Penge, du i stedet kan bruge på at vækste din enkeltmandsvirksomhed.
#CTA Prøv Billy nu
Tip 2: Sæt dig ind i bogføringsreglerne
Når du ejer en enkeltmandsvirksomhed i Danmark, er det lovpligtigt at bogføre alle dine bilag (fx regninger og fakturaer). Det skal du gøre ud fra bogføringsloven.
Bogføringsloven beskriver blandt andet hvilke krav, der er til bogføring, hvordan og hvor længe du skal opbevare dine bilag, og hvad der sker, hvis ikke du bogfører.
Men der er en mening med det hele. Bogføring er nemlig en rigtig god måde at holde styr på din virksomheds økonomi. Det er en god idé at læse op på bogføringsloven her, inden du selv giver dig i kast med det.
Ifølge bogføringsloven skal du blandt andet sørge for, at dine kvitteringer og bilag er gemt i minimum 5 år, og at du navngiver dem korrekt. Det er i tilfælde af, at Skattestyrelsen eller andre myndigheder skal se dine bilag.
Vælger du et regnskabsprogram, er det heldigvis ret ligetil at overholde bogføringsloven helt automatisk. De fleste regnskabsprogrammer er nemlig opbygget efter bogføringsloven, så du nemt kan udarbejde et regnskab i tråd med lovgivningen.
Tip 3: Drop Excel og brug et godkendt regnskabsprogram
Hvis du ønsker selv at stå for dit regnskab i din enkeltmandsvirksomhed, skal du være opmærksom på, at det ikke længere er nok blot at bruge Excel. Fra 2024 trådte den nye bogføringslov i kraft, og det er nu et krav for langt de fleste virksomheder at bruge et digitalt bogføringssystem, som er godkendt af Erhvervsstyrelsen.
Selvom du måske føler dig hjemme i Excel og Office-pakken, lever det ikke op til kravene i loven. Excel kan nemlig hverken sikre revisionsspor, automatisk sikkerhedskopiering eller beskyttelse mod utilsigtede ændringer i dine bogførte data – funktioner som nu er lovpligtige ifølge bogføringsloven §§ 6 og 7.5.
Derudover bliver det hurtigt uoverskueligt at håndtere indtægter, udgifter, fakturaer og momsafregning manuelt i Excel. Et godkendt regnskabsprogram automatiserer mange af disse opgaver og sikrer, at du overholder lovens krav om dataintegritet og sporbarhed.
Et regnskabsprogram er derfor ikke kun en hjælp, det er en nødvendighed. Det gør bogføringen nemmere og mere sikker og mindsker risikoen for fejl og lovbrud.
Regnskabsprogrammet selvstændige anbefaler
Billy er skræddersyet til selvstændige samt små og mellemstore virksomheder. Send professionelle fakturaer, bogfør regninger og afregn moms med få klik.
Tip 4: Få din enkeltmandsvirksomhed momsregistreret
I Danmark er det et lovpligtigt, at du momsregistrerer din virskomhed, når du tjener for mere end 50.000 kr. om året.
Men i en ny virksomhed vi der ofte være flere udgifter end indtægter. Som regel går der noget tid, før du ser et overskud i din virksomhed.
Selvom du ikke omsætter for mere end 50.000 kr. om året, er det alligevel en god idé at få momsregistreret din virksomhed. Du vil nemlig kunne trække momsen fra på mange af de ting, du køber til din virksomhed i starten. Det betyder i bund og grund, at du får penge tilbage i moms for en del af de udgifter, du har i din virksomhed.
Tip 5: Brug dine penge fornuftigt
Du har ingen revisionspligt, når du har en enkeltmandsvirksomhed. Det betyder, at du ikke skal lave årsregnskab og skatteregnskab. Du kan derfor med ro i maven fravælge at have en revisor. Det er en unødvendig omkostning, så længe du har en enkeltmandsvirksomhed.
Når du har en enkeltmandsvirksomhed, er din virksomheds økonomi ikke adskilt fra din private økonomi.
For at Skattestyrelsen kan følge med i din virksomheds skatteregnskab, skal du indsende et oplysningsskema til skat.dk hvert år. Her oplyser du Skattestyrelsen om din virksomheds resultat for året. Herefter kan Skattestyrelsen udregne, om du skylder eller skal have penge tilbage i skat.
Et oplysningsskema er heldigvis let at udfylde, og vi har også lavet en uudførlig guide her.
Vælger du Billy som regnskabsprogram, har du også adgang til support på både chat, telefon og mail alle ugens dage fra 8 til 23. Det er en klar fordel for dig, der har brug for hjælp til at lave dit regnskab helt efter bogen.
I Billy kan du også få hjælp til at udarbejde dit oplysningsskema, hvis du hellere vil bruge din tid anderledes. Det kan du læse mere om her.